Lähikuva naisesta laittamassa pikkuhousunsuojaa alushousuihinsa

Vaihdevuodet ja emättimen kuivuus

Estrogeenihormonitason väheneminen vaihdevuosien aikana saattaa aiheuttaa kehossa monia erilaisia fyysisiä muutoksia sekä oireita ja sivuvaikutuksia. Yksi pelätyin on emättimen kuivuus – intiimialueen iho-ongelma, joka voi vaikuttaa todella paljon elämänlaatuun.
 
Estrogeenin väheneminen muuttaa emättimen seinämät ja limakalvon kuivemmiksi, ohuemmiksi ja joustamattomammiksi. Emätineritteiden ja luonnollisten liukuaineiden väheneminen tarkoittaa, että emätin ärtyy, tulehtuu ja muuttuu araksi hyvin helposti. On tärkeää tunnistaa ja hallita vaihdevuosiin liittyvää emättimen kuivuutta eli emättimen atrofiaa, sillä se voi aiheuttaa äärimmäistä epämukavuutta. Jos sinulla esiintyy näitä oireita – me tiedämme, miten hankalia ne ovat ,mutta tästä selvitään!
 
Jos kärsit vaihdevuosien aiheuttamasta emättimen atrofiasta, et todellakaan ole ainoa. Jatka lukemista ja katso, miten voit hallita emättimen kuivuuden oireita vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Emättimen muutokset vaihdevuosien aikana

Perimenopaussi ja vaihdevuodet voivat vaikuttaa emättimen ulkonäköön, tuntuun ja toimintoihin. Lääketieteellisin termein tämä tunnetaan vaihdevuosien urogenitaalisena oireyhtymänä (GSM). Kaikkein intiimeimmän alueen muutokset voivat vetää mielen hyvin alakuloiseksi, ja niinpä tärkeintä on oppia ymmärtämään, miten taistella tiettyjä oireita vastaan. 
 
GSM voi aiheuttaa monia erilaisia oireita, mm. emättimen kuivuutta, kutinaa, virtsarakko-ongelmia ja virtsatietulehduksia. Toisin kuin muut vaihdevuosioireet, kuten kuumat aallot, emättimen terveysongelmat paranevat harvoin itsestään. Monet naiset eivät halua puhua lääkärilleen emättimen kuivuusongelmista nolouden ja sosiaalisen häpeän takia, mutta on tärkeää etsiä oikea hoito, etteivät nämä epämukavat ja ärsyttävät oireet jää pysyviksi. Mahdollisen nolostumisen yli pääseminen voi muuttaa elämäsi täysin.
 
Kaikilla naisilla ei esiinny lainkaan muutoksia emättimessä, mutta ne ovat hyvin yleisiä ja voivat vaikuttaa myös tunnepuoleen. Emättimen kuivuus voi nimittäin heikentää sukupuolielämän nautintoa, häiritä ihmissuhteita ja vaikuttaa negatiivisesti päivittäiseen elämään ja nukkumiseen. Siinäpä riittävästi syitä ottaa ongelma käsittelyyn mahdollisimman varhain!
 
Onneksi emättimen atrofian oireita voidaan lievittää lääkkeillä ja elämäntyylin muutoksilla. Ja elämä on taas mukavaa ja itsetunto kohdillaan.
Tuotekuvassa TENA Lights Sensitive Ultra Mini- ja Ultra Normal -suojat

Miten inkontinenssin kanssa tulee toimeen

Virtsankarkailu on yleinen vaihdevuosioire. TENA Lights Sensitive on tähän mennessä hoitavin suojamme, jonka pehmeä pintakerros on erityisen hellävarainen herkälle vaihdevuosi-iholle. Suoja sisältää nyt vähintään 50 % kasvipohjaista materiaalia, ja pakkaus on ihka ensimmäinen paperista valmistettu pakkauksemme. 

Emättimen kuivuuden/atrofian oireet

Jokainen nainen kokee perimenopaussin ja vaihdevuodet eri tavalla. Joillakin saattaa esiintyä useita erilaisia emättimen atrofian oireita, kun taas toisilla on ehkä vain lievää, lyhytaikaista epämukavuutta. Seuraavat vaihdevuosioireet voivat olla vaikeusasteeltaan lievästä vaikeaan, ja niitä tuleekin hoitaa sen mukaisesti.
 
Emättimen kipu ja aristus
Emättimen poimut (ryppyinen kudos, joka muodostaa emättimen seinämän) sallivat sen laajenemisen yhdynnän ja synnytyksen aikana. Vaihdevuosissa nämä poimut ohenevat ja litistyvät estrogeenin vähenemisen takia. Poimujen oheneminen saattaa aiheuttaa emättimen kipua ja aristusta, useimmiten yhdynnän aikana.
 
Emättimen kuivuus
Poimujen ohenemisen ohella vaihdevuodet saavat aikaan emätinkanavan lyhenemistä ja kaventumista. Niinpä emätin saattaa tuntua kuivalta jopa kiihottuneena. Luonnollisen liukasteen puuttuminen voi tehdä yhdynnästä vaikeampaa ja kivuliasta ja lisäksi muuttaa emättimen ja vulvan alttiimmaksi repeymille ja vaurioille. Yhdyntäkivut, vaihdevuodet ja emättimen kuivuus liittyvät siis toisiinsa.
 
Emättimen herkkyyden katoaminen
Perimenopaussin ja vaihdevuosien aikana lantionpohjan lihakset saattavat heikentyä, mikä voi aiheuttaa emättimen herkkyyden katoamista. Kun kehossa on vähemmän estrogeeniä, myös klitoriksen herkkyys saattaa heiketä, ja siksi yhdyntä on vähemmän nautinnollista.
 
Virtsankarkailu
Läheisesti emättimen herkkyyden katoamiseen liittyvä virtsankarkailu eli inkontinenssi on eräs vaihdevuosien yleinen sivuvaikutus. Tämä johtuu siitä, että heikot lantionpohjan lihakset edistävät inkontinenssia. Vähäinen virtsankarkailu naisilla vaihdevuosien aikana voi olla yleistä yskiessä, aivastaessa, liikunnan aikana ja muulloinkin. Kegelin harjoitteet ja TENA-suojat auttavat tässä yleisessä ongelmassa.
 
Hiivatulehdukset ja virtsatietulehdukset
Vaihdevuosien aikaiset hormonaaliset muutokset voivat häiritä emättimen mikrobistoa, etenkin lactobacillus-bakteereja, jotka auttavat pitämään emättimen pH:n tasapainossa. Tämä voi johtaa usein toistuviin tai vaikeisiin hiivatulehduksiin. Lisäksi estrogeenin vähenemiseen saattaa liittyä alempien virtsateiden oireita, kuten tiheää virtsaamista, virtsaamispakkoa, nokturiaa, pakkoinkontinenssia ja toistuvia tulehduksia – vaihdevuodet, virtsavaivat ja hormonaaliset muutokset ovat yleinen yhdistelmä.

Emättimen kuivuuden/atrofian hoito

Jos sinulla on perimenopaussi tai vaihdevuodet, emättimen kuivuus on hoidettavissa – älä turhaan kärsi emättimen atrofian epämukavuudesta ja siihen liittyvistä oireista. Tarjolla on useita eri reseptilääkehoitovaihtoehtoja, kotikonsteja ja erikoisvalmisteita, jotka on tarkoitettu nimenomaan vaihdevuosien sivuvaikutusten lievittämiseen ja sinun tukemiseesi tämän elämänvaiheen aikana.
 
Hormonikorvaushoito (HRT)
Monet naiset päättävät aloittaa hormonikorvaushoidon (HRT) vaihdevuosioireiden, mm. emättimen atrofian, vähentämiseksi. HRT:n voi tyypillisesti aloittaa heti vaihdevuosioireiden alettua, lääkärin kanssa keskustelun jälkeen. Lääkäri esittelee käytettävissä olevat eri HRT-vaihtoehdot ja auttaa valitsemaan oikean hoidon. Aloitusannos on ehkä pieni, ja sitä voidaan myöhemmin lisätä, jos oireet pahenevat.
 
Käsikauppakosteusvoiteet ja -liukuvoiteet
Helposti apteekin hyllyltä löytyvät emättimen kosteusvoiteet ja liukuvoiteet ovat tavallisesti ensimmäinen keino, jota vaihdevuosien aiheuttamaan emättimen kuivuuteen kokeillaan. Kysy apteekista, mikä tuote olisi sopivin emättimen alueen kosteuttamiseen ja epämukavuuden vähentämiseen.
 
Paikallisesti käytettävät estrogeenivoiteet ja -pessaarit
Jos käsikauppavalmisteet eivät lievitä emättimen atrofiaa etkä haluaisi aloittaa HRT:tä, lääkärisi voi määrätä sinulle estrogeenivoidetta tai -pessaarin. Voiteita voidaan käyttää paikallisesti vulvan alueella tai viedä emättimeen asettimella. Jos käytät pessaaria, lääkärisi kertoo sinulle, miten usein tablettia on käytettävä, jotta emättimen kuivuus saadaan mahdollisimman vähäisiksi.
 
Emättimen laajentimet
Jos vaihdevuosioireisiin liittyy emätinkipua ja epämukavuutta, kannattaa ehkä kokeilla emättimen laajentimen käyttöä. Se on laite, joka auttaa stimuloimaan ja venyttämään emättimen lihaksia. Tämä saattaa vähentää estrogeenitason laskun aiheuttamaa emättimen kaventumista. Emättimen laajentimet voivat olla erityisen käyttökelpoisia, jos kipua tuntuu yhdynnän aikana. Laajentimia saa usein ostettua ilman reseptiä.
 
Kegelin harjoitukset
Perimenopaussin ja vaihdevuosien aikana kannattaa yrittää tietoisesti tehdä säännöllisiä lantionpohjan harjoitteita, jotka tunnetaan Kegelin harjoitteina. Nämä lisäävät veren virtaamista emättimeen ja joustavuutta sekä vähentävät emättimen atrofian todennäköisyyttä.
 
TENA-inkontinenssisuojat ja -tuotteet
Jos sinulla esiintyy virtsankarkailua emättimen atrofian sivuvaikutuksena, tarjolla on runsaasti tuotteita, jotka on suunniteltu auttamaan sinua elämään vapaasti ilman huolia ja häpeää. TENA-suojat auttavat tulemaan toimeen inkontinenssin kanssa pitämällä sinut suojassa koko päivän ja varmistamalla, että voit jatkaa sinulle rakkaiden asioiden tekemistä vaihdevuosien aikana ja sen jälkeen.
Vaihdevuosioireiden alkaminen voi tuntua suurelta elämänmullistukselta – eikä vähiten, jos se tuo mukanaan vaihdevuosiin liittyvää virtsankarkailua. Jos tunnet tarvitsevasi lisäapua ja -tukea emättimen kuivuuteen tai johonkin muuhun ongelmaan, älä epäröi ottaa yhteyttä ammattihenkilöön, esimerkiksi terveyskeskuslääkäriin.

Lisälukemista