Virtsankarkailu raskaana ja virtsankarkailu synnytyksen jälkeen – miten niitä voi hallita?

Miksi virtsankarkailua esiintyy raskauden aikana?

eli synnytyksen jälkeen ja raskauden aikana on yleistä. Itse asiassa tutkimusten mukaan joka kolmannella yli 35-vuotiaalla naisella esiintyy virtsankarkailua, mukaan lukien nuo odottamattomat pisarat*. 
 
Tarkastelemme tässä, mistä virtsankarkailu raskaana ja raskauden jälkeen johtuu, ja annamme neuvoja virtsarakon saamiseksi takaisin hallintaan.  
 
Käsittelemme seuraavia aiheita: 
  • Mistä virtsankarkailu raskaana ollessa johtuu? 
  • Raskaus: virtsankarkailua vai lapsivesi? 
  • Miten raskaudenaikaista virtsankarkailua voi hallita? 
  • Virtsankarkailu synnytyksen jälkeen 
  • Miten virtsankarkailua raskauden jälkeen hallitaan? 

Mistä virtsankarkailu raskaana ollessa johtuu?

Raskaus vaikuttaa virtsarakkoon monin eri tavoin. Seurauksena voi olla tihentynyt pissaamistarve tai . Nämä ovat muutamia mahdollisia syitä:
 
1. Elimistö tuottaa enemmän pissaa
Raskauden aikana verimäärä lisääntyy enemmän ja enemmän. Tämä puolestaan saa munuaiset tuottamaan enemmän virtsaa, ja niinpä joudut käymään useammin vessassa. 

2. Virtsarakko supistuu
Kohdun laajetessa kasvavan vauvan tahtiin virtsarakkoon kohdistuu lisäpainetta. Mitä suuremmaksi vauva kasvaa, sitä pienemmäksi virtsarakko supistuu. Siksi saattaakin tuntua siltä, että joudut suorastaan asumaan vessassa kolmannen raskauskolmanneksen aikana.
 
3. Hormonit pehmentävät kaiken
Kehon lisääntymishormonit auttavat rentouttamaan ja löystyttämään lihaksia, niveliä ja ligamentteja, jolloin keho joustaa valmistautuen vauvan synnyttämiseen. Myös virtsaamista hallitsevat lihakset heikkenevät, ja siksi virtsankarkailu raskaana on yleistä.
 
Kun mukaan liittyy vielä (yleinen oire raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen), lantionpohjaan ja virtsarakkoon kohdistuu vieläkin enemmän painetta. Tämä heikentää virtsateiden ympärillä olevaa tukea, ja tuloksena saattaa olla vähäinen virtsankarkailu, etenkin nauraessa, yskiessä tai aivastaessa.
 
4. Olet yöllä makuuasennossa
Kun sitten lopulta asetut levolle kannettuasi vauvaa ympäriinsä koko päivän, sääriin ja jalkateriin kertynyt neste virtaa takaisin verenkiertoon. Virtsan tuotanto lisääntyy, ja sinä saat taas herätä kello kolme yöllä pissalle.

Raskaus: virtsankarkailua vai lapsivesi?

Vuoto raskauden aikana on todennäköisimmin virtsaa. Jos laitat alushousuihin pikkuhousunsuojan, ja neste on väriltään kellertävää, se on todennäköisesti virtsaa. Jos olet vähänkin huolissasi siitä, että kyseessä voisi olla lapsivesivuoto, ota yhteys lääkäriin tai neuvolaan: ultraäänikuva kertoo, onko kaikki kunnossa, ja voit taas rauhoittua.

Miten raskaudenaikaista virtsankarkailua voi hallita?

1. Vahvista lantionpohjaa
Lantionpohjan lihasharjoitukset – joihin sisältyy lantionpohjan supistamista ja rentouttamista – voivat auttaa vähentämään virtsankarkailua vahvistamalla virtsarakkoa ympäröiviä lihaksia. Näin saat vauvan tuoman lisäpainon kantamiseen tarvitsemaasi tukea ja samalla pystyt vastaamaan hormonien lihaksia ja ligamentteja pehmentävään vaikutukseen.
 
Harjoitukset ovat todella yksinkertaisia, ja voit tehdä niitä missä tahansa – kotona, bussissa, töissä istuessasi tylsässä kokouksessa. Niiden avulla lantionpohja pysyy vahvana ja joustavana ja verenkierto kunnossa. Tästä saattaa olla apua myös palautumisessa synnytyksen jälkeen. Lue tästä artikkelista tehokkaista lihasharjoituksista.
 
2. Tyhjennä virtsarakko rauhassa kokonaan
Kun olet käynyt vessassa kolme kertaa jo ennen aamupalaa, voi tuntua houkuttelevalta kiirehtiä vessakäynnillä, mutta älä tee sitä! Vähäinenkin virtsajäämä virtsarakossa lisää virtsatieinfektion riskiä, joten ota rauhallisesti ja tyhjennä aina virtsarakko kokonaan vessassa käydessäsi. Hyvä vinkki on nojautua eteenpäin WC-istuimella: tämä on paras asento virtsarakon tyhjentämiseen kokonaan. 
 
3. Käytä oikeaa virtsankarkailuun tarkoitettua pikkuhousunsuojaa
Kun käytät oikeanlaista pikkuhousunsuojaa, voit olla huoletta aina kun yskityttää, aivastuttaa tai naurattaa. Haluaisit ehkä mieluummin käyttää tavallisia kuukautissuojia, mutta ne eivät ole yhtä imukykyisiä kuin varta vasten virtsankarkailuun tarkoitetut pikkuhousunsuojat eli inkontinenssisuojat naisille. Jos sinulla esiintyy vähäistä virtsankarkailua, TENA Discreet Ultra Mini -pikkuhousunsuoja antaa kolmitehoisen suojan ohivuotoja, hajuja ja kosteaa tunnetta vastaan ainutlaatuisen microPROTEX™-teknologiansa ansiosta. Se on superimukykyinen ja saman kokoinen kuin kuukautissuojat.
 
4. Käytä kompressiosukkia
Kokeile kompressiosukkia yöllisen virtsankarkailun ja toistuvien vessakäyntien välttämiseen. Ne kannattaa vetää jalkaan heti aamulla, jolloin nestettä ei pääse kertymään sääriin ja jalkateriin päivän mittaan. Kun sitten olet yöllä makuulla, nestettä palaa vähemmän takaisin verenkiertoon.

Virtsankarkailu synnytyksen jälkeen

Laskettuun päivään mennessä sisäelimesi (mm. virtsarakko ja virtsaputki) ovat siirtyneet paljon tehdäkseen tilaa kasvavalle vauvalle. Virtsaputkea, emätintä ja peräaukkoa ympäröivät ovat venyneet, ja myös synnytys vaikuttaa merkittävästi lantionpohjaan. 
 
Kaikki tämä voi aiheuttaa virtsankarkailua raskauden jälkeen. Se voi kestää muutamia viikkoja, tai jokunen vahinko voi sattua silloin tällöin pidemmän ajan kuluessa. 
 
Kehosi tarvitsee vain jonkin verran aikaa parantumiseen ja sopeutumiseen. Kaikki palaa kyllä ennalleen, ja voit tehdä paljonkin ehkäistäksesi, vähentääksesi ja hallitaksesi oireitasi. Jos olet silti huolissasi, tai jos sinulla on vaikeampia ongelmia, kannattaa aina keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Miten virtsankarkailua raskauden jälkeen hallitaan?

1. Harjoita lantionpohjaa
Lantionpohjan lihasharjoituksista ei ole hyötyä ainoastaan raskauden aikana ja synnytyksen jälkeisinä kuukausina – vaan koko elämän ajan. 
 
Vahva lantionpohja on tärkeä osa virtsa- ja ulosteinkontinenssin ehkäisyä ja hallintaa. Tämä johtuu siitä, että tukevat kaikkia niiden yläpuolella olevia elimiä, myös virtsarakkoa. Lisäksi ne tasapainottavat vatsaontelon painetta. Kun vatsaontelon paine lisääntyy – kun esimerkiksi yskit, aivastat tai nostat jotain painavaa – vahva lantionpohja jännittyy, ja siksi virtsaa ei pääse karkailemaan.
 
kannattaa yrittää tehdä päivittäin. Jos olet äskettäin synnyttänyt, harjoitukset kannattaa tehdä makuuasennossa, jottei lantion alueelle kohdistu lisäpainetta, mutta ajan mittaan voit harjoitella käytännössä missä tahansa. Lue artikkelistamme vinkit synnytyksenjälkeisiin tehokkaisiin ja turvallisiin lantionpohjan lihasharjoituksiin.
 
2. Löydä itsellesi oikeat inkontinenssisuojat ja pikkuhousunsuojat
Synnytyksen jälkeen kannattaa sijoittaa inkontinenssisuojiin naisille – ne on suunniteltu erityisesti imemään virtsaa. 
Synnytyksenjälkeisinä viikkoina tarvitset suojia, joiden imukyky on suuri. TENA Discreet Protect+ -suoja lukitsee hajut ja kosteuden sisäänsä pitäen olon kuivana jopa 12 tunnin ajan.  
 
Kun ajan mittaan muuttuu vähäisemmäksi, TENA Discreet Ultra Mini -pikkuhousunsuoja antaa kolmitehoisen suojan ohivuotoja, hajuja ja kosteaa tunnetta vastaan ainutlaatuisen microPROTEX™-teknologiansa ansiosta. Se on superimukykyinen ja saman kokoinen kuin kuukautissuojat.
 
Jos iho tuntuu herkältä synnytyksen jälkeen, kokeile TENA Lights Sensitive Normal -pikkuhousunsuojaa. Se imee nopeasti, on huomaamaton ja suojaa hellävaraisesti, koska ei sisällä lainkaan hajusteita tai väriaineita. 
 
3. Harjoita virtsarakkoasi
Raskauden myöhäisen vaiheen aikana virtsarakko pystyy pitämään sisällään vähemmän virtsaa, koska vauva rajoittaa (lue: potkii ja puristaa) sitä. Luonnollisesti rakon on totuttava taas suurempiin pissatilavuuksiin synnytyksen jälkeen. 
 
Yleissääntönä voidaan pitää virtsaamista 4–8 kertaa päivässä tai 4–6 tunnin välein (virtsarakon keskimääräinen tilavuus on noin 300–500 ml). Jos pissaat paljon tätä vähemmän, yritä venyttää vessakäyntien välistä aikaa. Näin saat lisättyä virtsarakon sisällään pitämää pissamäärää, ja samalla harjoitat niitä tärkeitä lantionpohjan lihaksia. 
 
Ja jos heräät edelleen yöllä pissalle, kokeile, pystytkö nukahtamaan uudelleen käymättä vessassa. Joskus vanhojen tapojen muuttamiseen kuluu aikaa.
 
4. Yritä olla juomatta vähemmän vettä
Tämä on maailman luonnollisin päätelmä: pissaat usein, siispä juot vähemmän vettä. Mutta juuri näin ei pidä tehdä. Kun juot vähemmän vettä, voi tuloksena olla nestehukka, joka puolestaan voi johtaa virtsan konsentroitumiseen. Konsentroituminen taas voi ärsyttää virtsarakkoa – ja joudut menemään vessaan, vaikka virtsarakko ei ole edes täysi. Nesteensaannista huolehtiminen on siis tärkeää.
 
Veden juominen on välttämättömyys, jos imetät vauvaa. Se auttaa myös ruuansulatusta, helpottaa ummetusta ja pitää virtsan terveenä, jolloin virtsatieinfektioriski vähenee. Jos haluat tietää, mitä tehdä virtsatieinfektion iskiessä, lue tämä artikkeli.
 
TENA auttaa sinua raskaudenaikaisissa ja synnytyksenjälkeisissä haasteissa. Saat meiltä käytännön neuvoja virtsankarkailuun raskaana ja synnytyksen jälkeen. Jos tunnet tarvitsevasi enemmän tukea, ota rohkeasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi lähimpään lääkäriin. Meillä on laaja valikoima tuotteita, jotka on suunniteltu juuri sinun tueksesi. Voit tutustua koko valikoimaan täällä. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos et löydä itsellesi sopivaa tuotetta.