TENA-Women-LastLonelyMenopause-Campaign-Still-Woman-Kegels.jpg

Valmiina vaihdevuosiin

Vaihdevuodet on ajanjakso, jonka aikana naisten kuukautiset loppuvat, koska munasarjat lopettavat hormonien tuottamisen ja munasolujen vapauttamisen hedelmöitystä varten. Kuukautisten loppuminen ennakoi naisen lisääntymisvuosien päättymistä ja on luonnollinen osa ikääntymisprosessia.
 
Vaihdevuodet sijoittuvat tyypillisesti 45–55 ikävuoden haarukkaan, vaikkakin jokainen kokemus on täysin erilainen, ja vaihdevuodet voivatkin alkaa joillakin paljon aiemmin. Kun kuukautiset ovat olleet poissa kokonaisen vuoden, sanotaan naisen olevan ”postmenopausaalinen”. Siirtyminen vaihdevuosiin ei kuitenkaan tapahdu ihan hetkessä. Se on vähitellen etenevä prosessi.
 
Tämä siirtymävaihe tunnetaan perimenopaussina, joka saattaa olla vähintäänkin varsinainen hormonaalinen vuoristorata. Kehon valmistautuessa kuukautisten lopulliseen finaaliin joillakin naisilla esiintyy tunne-elämän muutoksia ja monenkirjavia fyysisiä oireita yöhikoilusta ja aivosumusta aina libidon kadottamiseen ja virtsankarkailuun. Kaikki oireet eivät silti ole pelkästään negatiivisia, ja jokainen vaihdevuosikokemus on omanlaisensa. Monilla on vain joitakin tai ei lainkaan oireita, kun taas toiset naiset suorastaan kukoistavat vaihdevuosien aikana – kasvattavat komeat partakarvatkin.
 
Jos hermoilet joutuessasi luovimaan tämän luonnollisen prosessin läpi, tervetuloa vain joukkoon tummaan. Forbesin tutkimuksen mukaan noin 64 % naisista tuntee olevansa valmistautumaton vaihdevuosiin.
 
Mitä enemmän tiedät tästä elämänvaiheesta ja siitä, mitä siltä on odotettavissa, sitä rohkeammin pystyt ottamaan tulevan vastaan. Koska vaihdevuosista ei puhuta riittävästi, ne pääsevät yllättämään liian monet. Lue lisää, niin saat tietää mitä sinun tulee tietää perimenopaussiin ja vaihdevuosiin valmistautumisesta.

Odotin vaihdevuosilta enintään, että ne tulevat. Kukaan ei kertonut, että ne ovat jotain ihan muuta kuin mistä minua varoitettiin.

Mitä perimenopaussi tarkoittaa?

Vaihdevuosiin siirtyminen eli perimenopaussi käsittää vaihdevuosia edeltävät vuodet ja kuukaudet. Perimenopaussi alkaa tyypillisesti 40 ikävuoden jälkeen ja kestää keskimäärin nelisen vuotta. Liikaa ei kuitenkaan voi painottaa sitä, että jokainen kokemus on erilainen. Perimenopaussi voi kestää muutamia kuukausia tai – istupa tukevasti alas – jopa 12 vuotta.
 
Vaihdevuosiin siirryttäessä munasarjoista erittyy vähemmän estrogeeniä (lisääntymisjärjestelmän ylläpidosta vastaavaa hormonia). Estrogeenierityksen väheneminen saa aikaan useita erilaisia merkkejä ja oireita, joita esiintyy useimmilla naisilla. Eräs merkittävä ja paljastava oire ovat kuukautishäiriöt, kun kuukautiskierto pitenee tai lyhenee.
 
Kuukautisten muutosten lisäksi perimenopaussissa voi esiintyä kuumia aaltoja, yöhikoilua, nukkumisvaikeuksia, emättimen kuivuutta, virtsankarkailua, aivosumua, pahantuulisuutta, täydellistä raivoa (onko se mikään ihme?), ahdistuneisuutta, migreeniä, sukupuolivietin menetystä, nivelsärkyä ja -kipua sekä muutoksia ihossa, hiuksissa ja rinnoissa.
 
Onneksi voit tehdä paljonkin valmistautuaksesi perimenopaussin oireisiin ja hallitaksesi niitä, jotta ne häiritsisivät mahdollisimman vähän elämääsi.

Olo alkaa tuntua erilaiselta niiiiiin monella eri tavalla.

Vinkkejä perimenopaussiin ja vaihdevuosiin valmistautumiseen

1. Pidä kirjaa kuukautisista

Monilla naisilla kuukautisten muutokset ovat ensimmäinen merkki perimenopaussista, kun säännöllinen kuukautiskierto ei enää toimikaan oikein. Olitpa silloin missä tahansa elämänvaiheessa, on hyvä ajatus pitää kirjaa kuukautisista. Tämä on erityisen tärkeää lähestyttäessä 40 ikävuotta, sillä kierto saattaa muuttua arvaamattomaksi, joko lyhyemmäksi tai pidemmäksi tai yleensä vain ennakoimattomaksi.
 
Voit yrittää valmistautua perimenopaussiin ja vaihdevuosiin ottamalla tavaksi kirjata kuukautiset muistiin, sillä tästä voi olla apua mahdollisten orastavien vuotomallien tai epänormaalien vuotojen tunnistamisessa. Prosessia helpottavat monet saatavilla olevat, vaihdevuosiin keskittyvät kuukautistenseurantasovellukset. Joissakin sovelluksissa voi jopa seurata vaihdevuosioireita ja niiden vaikeustasoa, mistä voi olla apua, jos asiasta on jossain vaiheessa keskusteltava lääkärin kanssa.

2. Pysy terveenä

Monet naiset valittavat vyötärönsä katoavan perimenopaussin ja vaihdevuosien aikana. Painonnousu on täysin normaali osa luonnollista ikääntymisprosessia. Estrogeenin ja lihasmassan väheneminen saattavat hidastaa aineenvaihduntaa ja muuttaa kehon tapaa varastoida rasvaa.
 
Eihän se väärin ole, jos kehossa onkin jotain hyllyvää. Eräs haastattelemamme vaihdevuodet jo ohittanut nainen totesi: ”Massun pyöristyminen on eräänlainen siirtymäriitti”. Kehon muutokset voivat tuntua hieman hämmentäviltä – olemmehan loppujen lopuksi kuitenkin tapojemme orjia – mutta tämän ymmärtäminen ja hyväksyminen luonnolliseksi osaksi ikääntymistä on tärkeää.
 
Hormonitasapainon muuttuessa vaihdevuosissa esiintyy usein kalsiumin, raudan ja kuidun puutetta. Muista siis pitää ruokavalio tasapainoisena ja syödä paljon vihanneksia, maitotuotteita ja jalostamattomista lähteistä peräisin olevia kuituja. Kannattaa lisäksi ehkä käyttää lisäravinteita varmistamaan, että elimistö saa siirtymän aikana tarvitsemansa ravinteet. Runsas veden juominen pitää kehon nestetasapainon kunnossa ja huuhtoo mahdolliset myrkylliset aineet pois elimistöstä.
 
Yritä liikkua mahdollisimman säännöllisesti tasapainoisen ruokavalion lisäksi. Matalatehoisen cardio-treenin ja joogan uskotaan lievittävän kuumien aaltojen kaltaisia oireita. Tietenkään et saa joogattua oireita pois kuin taikomalla, mutta jonkin verran apua saanet kuitenkin. Etenkin nukkumattoman yön jälkeen vähästäkin on apua.

”Pyysin lääkäriäni testaamaan, onko minulla varhaisdementia.”

Kun Sandiella alkoi ilmetä muistikatkoksia, hän ei voinut kuvitellakaan, että tämä liittyisi vaihdevuosiin. Hänen neuvonsa on: kirjaa kaikki ylös muistikirjaan ja keskustele jonkun kanssa kokemuksistasi. 
 
Katso nyt Sandien tarina.

3. Hiukset, iho ja kynnet ovat kaikki kaikessa

Yksi asia, minkä voit tehdä valmistautuaksesi perimenopaussiin ja vaihdevuosien oireisiin, on pitää hyvää huolta hiuksistasi, ihostasi ja kynsistäsi. Monet naiset kamppailevat näiden alueiden muutosten kanssa vaihdevuosien aikana.
 
Hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa hiusten ohenemista ja kynsien heikentymistä. Kannattaakin kokeilla vitamiineja ja lisäravinteita hiusten ja kynsien pitämiseksi vahvoina. Ongelmat tosin saattavat kadota itsestään, kun hormonitaso asettuu menopaussin jälkeen.
 
Lihasmassan väheneminen ja kollageenin katoaminen voivat saada ihon roikkumaan, ja rypyt ja uurteet saattavat alkaa näkyä paremmin. Tämäkin on täysin normaali osa ikääntymistä. Älä panikoi. Sinä vanhenet, mutta monet kanssasisaret ovat kertoneet, että ikääntyessä ei enää välitä niin paljon siitä, mitä muut ajattelevat. Voisiko sen parempaa lahjaa saada?
 
Melaniinituotannon hidastuessa iho voi näyttää kalpeammalta, ja iholle saattaa ilmestyä maksaläikkiä. Käytä iholla suojakertoimia sen suojaamiseksi auringonvalolta, virkistä ihoa säännöllisesti kuorinnalla ja sijoita hyvälaatuiseen iänmukaiseen kosteusvoiteeseen pitääksesi ihon kosteutettuna ja ravittuna. Ainakin tunnet olosi ihanaksi ja hemmotelluksi.

4. Miten tulla toimeen tunne-elämän muutosten kanssa

Tunne-elämän muutokset ovat eräs yleisimmistä – mutta vähiten keskusteluissa käsitellyistä – vaihdevuosien oireista. Estrogeenitason lasku voi viedä sinut jatkuvan PMS:n kaltaiseen tilaan. Saatat huomata kokevasi tunteiden heilahtelun lisääntymistä kuukautisten lähestyessä, kun hormonitaso on luonnollisesti matalimmillaan. Haluat ehkä kuristaa kumppanisi. Saatat paiskoa pannuja ja kattiloita passiivis-aggressiivisesti pitkin keittiön seiniä etsiessäsi vimmaisesti juustohöylää. Tai kiroilla kurkku suorana läppärillesi, kun latautuminen kestää liian kauan. Ärtyisyys, surullisuus, unohteleminen ja kärsivällisyyden puute saattavat lisääntyä vähitellen kuukautisten aikaan, kestäen useita päiviä kuukaudessa, ja sitten kaikki tämä lisääntyy edelleen lähestyessäsi vaihdevuosia.
 
Monet naiset ovat todenneet elämäntyylin muutosten, esimerkiksi terveellisesti syömisen, hyvän unihygienian ja säännöllisen liikunnan, lievittävän vaihdevuosien tunne-elementtejä. Rauhoittavien harjoitteiden, kuten syvähengityksen. joogan ja meditaation, omaksuminen perimenopaussin lähestyessä voi myös olla avuksi tunteiden hallinnassa.
 
Koet ehkä vaihdevuosista keskustelemisen läheisten kanssa helpottavan. Kerro heille siitä, mitä tapahtuu. Näin he voivat antaa anteeksi, jos heität heitä mukilla. Ja toivottavasti myös tukea sinua. Keskustelukumppani saattaa helpottaa oloasi.

5. Puhu vaihdevuosista

Tiesitkö, että juuri tällä hetkellä noin kuudella miljoonalla naisella eri puolilla maailmaa on vaihdevuodet? Hyväntekeväisyysjärjestön Menopause Support mukaan noin joka neljäs nainen kokee voimat vieviä oireita, ja monet vaihdevuodet läpi käyneet naiset kertovat, etteivät saaneet vaihdevuosien aikana tukea ja ymmärrystä.
 
Voit valmistautua perimenopaussiin ja vaihdevuosiin paremmin yrittämällä keskustella aiheesta ystävien, perheen ja työtovereiden kanssa. Ehkä kuukautisten loppuminen ikiajoiksi tuntuu sinusta ahdistavalta tai haluat tietää, miten työpaikkasi tukee naisia, jotka kamppailevat töissä Excel-taulukoiden kanssa kuumien aaltojen kourissa (ei todellakaan mikään kiva yhdistelmä!). Keskustelemalla avoimesti vaihdevuosista autat poistamaan häpeän ja tuet samalla toisia vaihdevuosien haasteiden kanssa taistelevia.

6. Tutustu vaihdevuosia varten suunnattuihin tuotteisiin ja hoitovaihtoehtoihin

Valmistautuessasi perimenopaussiin ja vaihdevuosiin kannattaa käyttää hiukan aikaa saatavilla oleviin hoitovaihtoehtoihin tutustumiseen ja niiden harkitsemiseen. Esimerkiksi hormonikorvaushoito (HRT) voi auttaa tasapainottamaan hormoneja, liukuvoiteet auttavat emättimen kuivuudessa, kognitiivinen käyttäytymisterapia voi auttaa hallitsemaan mielialanvaihtelua ja tiukka Kegelin harjoitusohjelma yhdessä TENA-suojien kanssa saattaa auttaa hallitsemaan mahdollista vaihdevuosiin liittyvää virtsankarkailua naisilla. Vaihdevuodet, virtsavaivat kuten virtsanpidätyskyvyttömyys ja muut oireet ovat haastava yhdistelmä, mutta periksi ei kannata antaa.
Tuotekuvassa TENA Lights Sensitive Ultra Mini- ja Ultra Normal -suojat

Miten inkontinenssin kanssa tulee toimeen

Virtsanpidätyskyvyttömyys ja virtsankarkailu naisilla ovat yleisiä vaihdevuosioireita. TENA Lights Sensitive -pikkuhousunsuoja virtsankarkailuun on tähän mennessä hoitavin suojamme, jonka pehmeä pintakerros on erityisen hellävarainen herkälle vaihdevuosi-iholle. Suoja sisältää nyt vähintään 50 % kasvipohjaista materiaalia, ja pakkaus on ihka ensimmäinen paperista valmistettu pakkauksemme. 
Sinun ei tarvitse kärsiä yksin perimenopaussin ja vaihdevuosien kourissa. Kun tutustut saatavilla oleviin hoitovaihtoehtoihin jo etukäteen, saat hyvän kuvan siitä, miten pääset yli vaikeiden vaiheiden niitä kohdatessasi.
 
Me kaikki tunnemme jonkun, joka on vaihdevuosissa, ja silti niistä puhutaan todella harvoin. Miksipä et kysyisi tuttavalta tai ystävältä, miten hän selviytyi vaihdevuosistaan? Jokaisella meistä on omat vinkkimme ja niksimme menopaussiin – tyynyn viilentämisestä pakastimessa aina keskipäivän nokkauniin. Vaihdevuodet eivät saisi yllättää meistä ketään vain siksi, ettemme keskustele niistä riittävästi. Mitä paremmin valmistaudut, sitä helpompaa kaikki on. Aikuisten oikeasti.

TENA auttaa sinua luovimaan vaihdevuosien oireiden läpi, myös vaihdevuosiin liittyvää inkontinenssia koskevilla käytännön neuvoilla. Jos tunnet tarvitsevasi lisätukea valmistautuessasi perimenopaussiin ja vaihdevuosiin, älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi terveyskeskuslääkäriin.

Lisälukemista