Mitä tehdä, jos saa virtsatietulehduksen raskaana ollessa

Raskaana olemiseen liittyy sivuvaikutuksia, joita ilman tulisi kyllä vallan hyvin toimeen! Harmillisimpia ovat virtsatieinfektiot (eli VTI:t), jatkuva pissaamistarve, nilkkojen turvotus, nivelsärky ja pahoinvoinnista johtuva hajuaistin herkistyminen.
 
Virtsatietulehdus raskaana ollessa ei todellakaan ole hauskaa. Hyvä uutinen on, että se on hoidettavissa. Jos epäilet, että sinulla on VTI, puhu asiasta ehdottomasti lääkärille mahdollisimman pian mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi.
 
Tässä artikkelissa kerrotaan: 
 • Mitä virtsatieinfektio (VTI) tarkoittaa? 
 • Miksi virtsatietulehdukset raskaana ollessa ovat yleisiä? 
 • Miten VTI:n tunnistaa? 
 • Miten VTI:tä hoidetaan? 
 • Miten VTI:tä ehkäistään? 

Mitä virtsatieinfektio (VTI) tarkoittaa?

Virtsatieinfektio (VTI) on kehon virtsateiden infektio. VTI:n yleisin tyyppi esiintyy alemmissa virtsateissä infektoiden virtsaputken ja virtsarakon. 
 
Jos infektiota ei hoideta, se voi levitä ylemmäs virtsaputkiin ja munuaisiin eli ylempiin virtsateihin. Ylempien virtsateiden infektion oireet ovat huomattavasti pahempia, ja niihin voivat kuulua selkäkipu, pahoinvointi ja kuume. 
 
Useimpien virtsatieinfektioiden aiheuttaja on bakteeri, ja vaikka kuka tahansa voi sairastua, on ”pissatulehdus” raskauden aikana erityisen yleinen.

Miksi virtsatietulehdukset raskaana ollessa ovat yleisiä?

Tihentynyt virtsaamistarve raskaana ja virtsankarkailu eivät ole ainoita raskauden sivuvaikutuksia: myös virtsatieinfektiot yleistyvät sen aikana. Tässä on siihen pari syytä:
 
Hormonit muuttavat virtsateitä
 
Hormonit aiheuttavat virtsateissä muutoksia, ja siksi infektiot ovat todennäköisempiä. Nämä hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa myös virtsanjohtimen refluksin, tilan, jossa pissa virtaa virtsarakosta takaisin munuaisiin. Tämä puolestaan voi aiheuttaa virtsatieinfektion.
 
Virtsarakko supistuu
 
Kasvava kohtu painaa virtsarakkoa, jolloin kaiken rakon sisällä olevan virtsan vapauttaminen voi olla vaikeaa – ja rakkoon jäljelle jäävästä virtsasta voi tulla infektiolähde. 

Miten raskaudenaikaisen VTI:n voi tunnistaa?

Tihentynyt virtsaamistarve raskaana on yleinen vaiva, ja siksi VTI:n havaitseminen voi olla hankalaa. Kun kyseessä on virtsatietulehdus ja raskaus, oireet voivat olla monenlaisia, mutta alla on yleisimpiä.
 
 • Supistukset ja/tai vatsakipu
 • Alaselkäkipu
 • Pienet virtsamäärät kerrallaan
 • Kipu virtsatessa
 • Verivirtsaisuus
 • Voimakkaan hajuinen, tumma tai samea virtsa
 • Palelu, johon ei yleensä liity kuumetta
 • Äkillinen
 
Lääkäri voi varmistaa yksinkertaisella virtsatestillä, onko sinulla VTI. Testi osoittaa, onko virtsassa bakteereita. 

Miten VTI:tä hoidetaan?

Jos epäilet, että sinulla on VTI, on tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa ja hakeutua heti hoitoon. Tämä siksi, että jos raskaudenaikaista VTI:tä ei hoideta, se voi pahentua ja levitä ylempiin virtsateihin, mikä puolestaan lisää korkean verenpaineen, ennenaikaisen synnytyksen ja alhaisen syntymäpainon riskiä. Raskaana oleminen saattaa myös lisätä munuaistulehduksen riskiä.
 
Mutta ei hätää: nopea havaitseminen ja tehokas hoito – johon sisältyy tyypillisesti antibioottikuuri – estää VTI:tä aiheuttamasta haittaa vauvallesi.
 
Kun antibioottikuuri on päättynyt, lääkäri pyytää usein sinut seurantavirtsatestiin. Tämän avulla nähdään, onko bakteereita vielä jäljellä.
 
Kun neuvolaterveydenhoitajasi tekee myös säännöllisesti tapaamisten yhteydessä virtsatestin ja mittaa proteiinitasot (virtsan korkea proteiinitaso voi merkitä VTI:tä tai munuaisiin kohdistuvaa riskiä), voit olla huoletta.
 
Virtsankarkailuun auttavat hengittävät inkontinenssisuojat, jotka imevät virtsan ja kosteuden nopeasti pois iholta pitäen olosi mukavana. TENA Lights Sensitive Normal -pikkuhousunsuojat inkontinenssiin imevät nopeasti, ovat erittäin huomaamattomat eivätkä sisällä lainkaan väriaineita tai hajusteita.

Miten VTI:tä ehkäistään?

Virtsatietulehdus raskaana ollessa on kurja vaiva, mutta sen saamisen mahdollisuutta voi vähentää monin eri tavoin. Jokin seuraavista voi auttaa:
 
Pidä huolta nesteytyksestä
Kun juot runsaasti vettä, pidät virtsan terveenä – ja VTI:n todennäköisyys vähenee. Mielesi tekee ehkä juoda vähän vähemmän, ettei sinun tarvitsisi juosta vessassa niin usein, mutta älä vähennä juomista! Tuloksena saattaa nimittäin olla nestehukka, joka puolestaan voi johtaa virtsan konsentroitumiseen. Konsentroituminen taas voi ärsyttää virtsarakkoa – ja joudut menemään vessaan, vaikka virtsarakko ei ole edes täysi.
 
Käy suihkussa ennemmin kuin kylvyssä
Kylpy saattaa olla rentouttava kokemus, etenkin pitkän päivän päätteeksi. Mutta ammeessa viipyily voi lisätä VTI:n kehittymisen riskiä – erityisesti, jos pidät vaahtokylvyistä – koska bakteerit saattavat päästä tällöin kulkeutumaan virtsateihin.
 
Käy vessassa heti yhdynnän jälkeen
Pissaamalla yhdynnän jälkeen saat huuhdottua mahdolliset bakteerit pois virtsaputkesta. 
 
Viivy vessassa riittävän pitkään
Liika hätäily vessassa käydessä saattaa sekin aiheuttaa ongelmia. Vähäinenkin virtsajäämä virtsarakossa lisää virtsatieinfektion riskiä, joten ota rauhallisesti ja tyhjennä aina virtsarakko kokonaan vessakäynnillä. Hyvä vinkki on nojautua eteenpäin WC-istuimella: tämä on paras asento virtsarakon tyhjentämiseen kokonaan. 
 
Pyyhi aina edestä taaksepäin
Kuulostaa itsestään selvältä, mutta on yllättävää, miten usein tämä yksinkertainen sääntö unohtuu: pyyhi aina edestä taaksepäin. Näin siirrät ulosteen bakteerit poispäin herkemmältä vulvan alueelta – ja infektioriski vähenee.  
 
Vältä hajustettujen tuotteiden käyttämistä intiimialueella
Kyseiset tuotteet muuttavat ihon pH:ta ja vaikuttavat paikalliseen mikrobistoon. Kaikki hygieniatuotteet, mukaan lukien suihkugeelit, saippuat, intiimisuihkut ja puhdistusliinat, sisältävät hajusteita, lisäaineita ja säilöntäaineita, jotka voivat vaurioittaa tämän alueen herkkää ihoa. Parasta siis pitää asiat yksinkertaisina ja pestä intiimialuetta vain lämpimällä vedellä. 
Jos käytät inkontinenssisuojia virtsankarkailun hallintaan, saattaa olla hyvä ajatus valita herkälle iholle hyvin sopiva suoja, kuten TENA Lights Sensitive Normal -pikkuhousunsuojat inkontinenssiin ja -inkontinenssisuojat. Nämä inkontinenssisuojat naisille suojaavat hellävaraisesti, koska eivät sisällä lainkaan hajusteita tai väriaineita.

Voiko muita tiloja erehtyä luulemaan VTI:ksi?

Oireeton bakteriuria (ABU) tarkoittaa virtsateissä olevia bakteereita, jotka eivät tuota muita oireita kuin virtsan sameutta tai pahaa hajua. Tämä tila on yleensä harmiton eikä vaadi antibiootteja. Näin ei kuitenkaan ole raskauden aikana.
 
Jos raskaana olevalla on ABU, hänelle kehittyy suuremmalla todennäköisyydellä ylempien virtsateiden infektio, joka aiheuttaa oireita eikä ole hyväksi sikiölle. Antibiootit vähentävät riskiä olennaisesti, ja siksi lääkäri suosittelee niitä sinulle, jos sinulla havaitaan ABU.
 
Myös nestehukka voi muuttaa virtsan tummaksi, sameaksi ja pahanhajuiseksi. Muista siis juoda riittävästi.

Voinko harrastaa seksiä, jos minulla on VTI?

Koska VTI ei ole sukupuolitauti, voit harrastaa seksiä VTI:n tai sen hoidon aikana.

Mitä teen, jos epäilen, että minulla on VTI?

Ihan ensimmäiseksi: ota yhteyttä lääkäriin.

Tuotekuvassa TENA Lights Sensitive Ultra Mini- ja Ultra Normal -suojat

Miten inkontinenssin kanssa tulee toimeen

Virtsankarkailu on yleinen vaihdevuosien oire. TENA Lights Sensitive on tähän mennessä hoitavin suojamme, jonka pehmeä pintakerros on erityisen hellävarainen herkälle iholle. Suoja sisältää vähintään 50 % kasvipohjaista materiaalia, ja pakkaus on ihka ensimmäinen paperista valmistettu pakkauksemme. 

TENA auttaa sinua raskaudenaikaisissa ja synnytyksenjälkeisissä haasteissa. Saat meiltä käytännön neuvoja raskaudenaikaiseen ja synnytyksenjälkeiseen inkontinenssiin. Jos tunnet tarvitsevasi enemmän tukea, ota rohkeasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi lähimpään lääkäriin. Meillä on laaja valikoima tuotteita, jotka on suunniteltu juuri sinun tueksesi. Voit tutustua koko valikoimaan täällä tai tilata näytteen. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos et löydä itsellesi sopivaa tuotetta.