Raskaudenaikainen virtsatieinfektio

Ei ole kovinkaan hauskaa, jos raskauden aikana kehittyy virtsatieinfektio (VTI), mutta hyvä uutinen on, että se voidaan hoitaa. Lisääntyneen komplikaatioriskin takia VTI:n hoito poikkeaa yleispopulaation hoidosta, ja varhainen havaitseminen on elintärkeää. 
 
Monissa maissa aiemmin sairastettu VTI tai jokin muu, VTI:n riskiä lisäävä sairaus on syy bakteerien seulontaan virtsateistä osana rutiininomaista äitiysneuvolatoimintaa. Jos olet raskaana ja olet sitä mieltä, että sinulla on VTI muttet ole vielä keskustellut asiasta lääkärin kanssa, tee niin mahdollisimman pian. 

Mitä tapahtuu, jos VTI:tä ei hoideta?

Tavallisin VTI-tyyppi on alempien virtsateiden infektio, jossa infektoituvat virtsaputki ja virtsarakko. Jos infektio jää hoitamatta, se saattaa levitä ylemmäs virtsanjohtimiin tai munuaisiin eli ylempiin virtsateihin saakka. Ylempien virtsateiden infektion oireet ovat huomattavasti pahempia, ja niihin voi kuulua selkäkipu, pahoinvointi ja kuume. Raskaus lisää munuaisinfektion riskiä.

Vaikuttaako VTI vauvaan tai raskauteen?

Kun VTI havaitaan ja hoidetaan tehokkaasti ajallaan, se ei aiheuta haittaa vauvalle. Jos VTI jää kuitenkin hoitamatta, se saattaa pahentua ja levitä ylempiin virtsateihin. Jos käy näin, infektio voi vaikuttaa haitallisesti vauvaan, sillä ylempien virtsateiden infektioihin on liitetty korkeaa verenpainetta, ennenaikaisia synnytyksiä ja vähäistä syntymäpainoa. Muista siis ottaa yhteyttä lääkäriin, jos epäilet VTI:tä. Hän tietää, mitä pitää tehdä.

Vaikuttaako VTI raskauteen?

Raskauden aikainen VTI voi laukaista synnytyksen odotettua aiemmin. VTI:hin liittyy myös lisääntynyt korkean verenpaineen riski ja ennenaikainen lapsivedenmeno. Mutta kun tila havaitaan ajoissa, se on helposti hoidettavissa.

Mistä tiedän, onko minulla VTI?

Toistuvat käynnit WC:hen ovat tietenkin normaali osa raskautta, ja siksi VTI:n havaitseminen voi olla hankalaa. Seuraavassa on joitakin oireita, jotka saattavat kertoa infektiosta.
 
  • Supistukset ja/tai vatsakipu
  • Alaselkäkipu
  • Pienet virtsamäärät kerrallaan
  • Kipu virtsatessa
  • Verivirtsaisuus
  • Voimakkaan hajuinen, tumma tai samea virtsa
  • Palelu, johon ei yleensä liity kuumetta
  • Äkillinen

Onko VTI:ssä aina oireita?

Ei. Voit sairastaa VTI:tä ja tarvita hoitoa, vaikka et huomaa tai koe mitään oireita. Käynti terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla, jossa tehdään virtsatesti, varmistaa asian.

Miten VTI havaitaan?

Virtsatesti on VTI:n havaitsemisen standardimenetelmä. Tämän testin suorittaa terveydenhuollon ammattilainen varmistaakseen, onko virtsassa bakteereita.

Voiko muita tiloja erehtyä luulemaan VTI:ksi?

Oireeton bakteriuria (ABU) tarkoittaa virtsateissä olevia bakteereita, jotka eivät tuota muita oireita kuin virtsan sameutta tai pahaa hajua. Tämä tila on yleensä harmiton eikä vaadi antibiootteja. Näin ei kuitenkaan ole raskauden aikana.
 
Jos raskaana olevalla on ABU, hänelle kehittyy suuremmalla todennäköisyydellä ylempien virtsateiden infektio, joka aiheuttaa oireita eikä ole hyväksi sikiölle. Antibiootit vähentävät riskiä olennaisesti, ja siksi lääkäri suosittelee niitä sinulle, jos sinulla havaitaan ABU.
 
Myös nestehukka voi muuttaa virtsan tummaksi, sameaksi ja pahanhajuiseksi. Muista siis juoda riittävästi.

Mistä tiedän, että VTI on parantunut?

Kun antibioottikuuri on päättynyt, lääkäri pyytää usein sinut uuteen virtsatestiin. Tämän avulla nähdään, onko bakteereita vielä jäljellä.

Voinko harrastaa seksiä, jos minulla on VTI?

Koska VTI ei ole sukupuolitauti, voit harrastaa seksiä VTI:n tai sen hoidon aikana.

Mitä voin tehdä estääkseni VTI:tä?

Voit tehdä paljonkin vähentääksesi infektion todennäköisyyttä. Jokin seuraavista voi olla avuksi:
 
  • Pidä huolta nesteytyksestä
  • Käy suihkussa, älä kylvyssä
  • Käy vessassa heti yhdynnän jälkeen
  • Mene vessaan heti tarpeen tullen, älä viivyttele
  • Yritä tyhjentää virtsarakko kokonaan
  • Pyyhi aina edestä taaksepäin
  • Pidä erityisen hyvää huolta intiimialueen puhtaudesta
  • Käytä oikeita puhdistustuotteita, vältä voimakkaita saippuoita
  • Käytä suojavoidetta herkän intiimialueen ihon rauhoittamiseen

Mitä teen, jos epäilen, että minulla on VTI?

Ihan ensimmäiseksi: ota yhteyttä lääkäriin.