Tiettyjä ruoka-aineita kannattaa aina välttää puhtaasti terveysnäkökulmasta katsoen. Mutta mitä tulee juuri vaihdevuosissa oleviin naisiin, kannattaa vähentää helposti painonnousua ja kuumia aaltoja aiheuttavien sekä negatiivisesti yleiseen hyvinvointiin vaikuttavien ruoka-aineiden nauttimista.
Transrasvat
Pekoni, perunalastut, margariini, pikkuleivät, pussi- ja purkkikeitot ja -kastikkeet, leivät ja leivonnaiset – nämä kaikki saattavat maistua hyvältä, mutta ne lisäävät painonnousun ja sydänsairauden riskiä. Voit paremmin, kun valitset tummat jauhot, ruskean riisin, kvinoan tai bataatin.
Sokeri ja gluteeni
Näiden aineiden liika nauttiminen voi destabiloida verensokeritason ja nostaa insuliinivastetta. Kokeile luonnonmukaisen hunajan tai kookossokerin kaltaisia terveellisiä makeutusaineita.
Keinotekoiset makeutusaineet
Esimerkiksi kevytvirvoitusjuomissa ja purukumeissa käytetyillä, aspartaamin kaltaisilla yleisillä makeutusaineilla ei ole mitään todellisia terveysvaikutuksia, vaan ne saattavat itse asiassa olla haitallisia. Makeiden valmisteiden syömisestä pidättäytyminen kokonaan on paras vaihtoehto, jos se vain onnistuu. Etenkin, jos kamppailet sokeririippuvuuden kanssa. Makean nauttiminen on vain tapa, joka katoaa nopeasti, jos sille vain antaa mahdollisuuden. Vesi on paras juoma aterioille ja voittamaton janon taltuttaja.
Alkoholi
Naiskehossa alkoholi estää estrogeenireseptoreita. Tämä ei ole hyväksi, sillä hormonitaso on jo laskusuunnassa, ja lisäksi saattaa ilmetä mielialan vaihtelua. Muista myös, että alkoholi sisältää runsaasti kaloreita grammaa kohden ja stimuloi ruokahalua, mikä saattaa johtaa painonnousuun. Alkoholista pidättäytyminen voi myös vaikuttaa positiivisesti nukkumiseen, sillä nukkuessa aivot ja muu keho palautuvat valmistautuakseen seuraavaan päivään. Pienikin alkoholimäärä ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa negatiivisesti tähän palautumisprosessiin.
Mausteiset ruuat
Vaihdevuosi-ikäisille naisille ehdotetaan usein mausteisten ruokien välttämistä. Vaikutukset ovat erittäin yksilöllisiä, mutta erittäin mausteiset ruuat stimuloivat hermopäätteitä, mikä saattaa laajentaa verisuonia ja laukaista kuumia aaltoja6.
Ruoka-aineet, jotka saattavat laukaista reaktion
Jos olet jo herkkä tietyille ruoka-aineille, kannattaa ehkä välttää niitä myös vaihdevuosien aikana. Sinulla saattaa olla myös piileviä ruoka-aineherkkyyksiä, jotka ilmenevät ensimmäistä kertaa vasta vaihdevuosissa oireillen esimerkiksi turvotuksena, pahoinvointina, ilmavaivoina tai ummetuksena. Yleisiä esimerkkejä mahdollisesti tämäntyyppisiä herkkyysreaktioita aiheuttavista ruoka-aineista ovat maitotuotteet, kananmunat tai tomaatit. Pidä silmällä kaikkia uusia reaktioita ja vältä niitä aktivoivia ruoka-aineita.