Virtsatieinfektio naisilla

Jos olet nainen, on melko todennäköistä, että sinulla on jo ollut tai tulee jossain vaiheessa olemaan virtsatieinfektio (VTI). Suunnilleen joka viides nainen saa VTI:n elämänsä aikana. Jos sinulla on jo ollut se, saat sen todennäköisesti myös uudestaan. Lue lisää naisten VTI:stä täältä, josta saat myös vinkkejä infektion tunnistamiseen ja oireiden helpottamiseen.

Mitä virtsatieinfektio tarkoittaa?

VTI syntyy, kun bakteerit valtaavat virtsatiet aiheuttaen infektion, joka on sekä epämiellyttävä että kivulias – ja monilla henkilöillä toistuva ongelma. Tavallisesti infektion aiheuttavat elimistön omat bakteerit, jotka päätyvät paikkaan, johon ne eivät kuulu. Yleisin näistä bakteereista on E. coli, joka elää normaalisti suolistossa. Nuoremmilla naisilla infektiolähteenä on usein Staphylococcus saprophyticus, ja infektion voivat aiheuttaa monet muutkin bakteerit.

Naisilla riski on suurempi kuin miehillä – pääasiassa anatomian vuoksi. Naisen virtsaputki on suhteellisen lyhyt ja sijaitsee lähellä peräaukkoa, josta bakteereita voi kulkeutua virtsateihin.

Naisten estrogeenihormonitaso laskee iän myötä. Tämä voi aiheuttaa virtsateiden seinämien ohenemista ja kuivumista. Myös suojaava limakalvo muuttuu vähemmän happamaksi, mikä heikentää sen kykyä suojata infektioilta. Tästä syystä VTI:n ehkäisyyn suositellaan estrogeenihormonihoitoa. 

Mitkä ovat tyypillisiä VTI:n ja/tai virtsarakkoinfektion oireita naisilla?

  • Kipu tai polttelu virtsatessa
  • Jatkuva virtsaamistarve sekä tiheä virtsaaminen
  • Pienet virtsamäärät kerrallaan
  • Verivirtsaisuus
  • Voimakkaan hajuinen, tumma tai samea virtsa
  • Kylmän tunne, johon ei kuitenkaan usein liity kuumetta
  • Äkillinen

Alempien virtsateiden infektiosta ylempien virtsateiden infektioon

Tavallisin VTI-tyyppi on alempien virtsateiden infektio, jossa infektoituvat virtsaputki ja virtsarakko. Erittäin virulentit eli elinvoimaiset kannat voivat hoitamattomina levitä ylös virtsanjohtimiin ja munuaisiin. Tuloksena on ylempien virtsateiden infektio. Munuaisinfektion oireet ovat naisilla (ja miehillä) huomattavasti pahempia kuin alempien virtsateiden infektion oireet, ja näitä voivat olla selkäkipu, pahoinvointi ja kuume. Munuaisinfektiot ovat mahdollisesti vakavia, sillä ne voivat vaurioittaa munuaisia ja aiheuttaa hoitamattomana jopa munuaisten vajaatoimintaa. Ne voivat lopulta johtaa urosepsikseen, jossa infektio kulkeutuu verenkiertoon ja vaatii tehohoitoa. 

Voiko muita tiloja erehtyä luulemaan VTI:ksi?

Kyllä voi. Myös ”hyviksi” bakteereiksi kutsuttu oireeton bakteriuria virtsateissä on harmiton tila, jota ei tule hoitaa antibiooteilla. Nämä bakteerit eivät aiheuta oireita, poikkeuksena pahanhajuinen virtsa joillakin henkilöillä. Tämä tarkoittaa, että positiivinen liuskatesti (nitriitti ja/tai leukosyytit) ei todista, että henkilöllä olisi VTI, jos muita oireita ei ole. 
 
Myös nestehukka voi muuttaa virtsan tummaksi, sameaksi ja pahanhajuiseksi. Muista siis juoda riittävästi. 

Miten virtsatieinfektiosta pääsee eroon?

Useimmat infektiot saadaan hoidettua tehokkaasti antibiooteilla. Infektion aiheuttanut bakteeri tunnistetaan usein virtsatestillä. Sitten määritetään, mikä antibiootti on tehokkain. Terveillä naisilla lievät infektiot voivat parantua itsestään, mutta vaikeisiin VTI-oireisiin on haettava lääkärin apua.

Miten oireita voi lievittää VTI:n aikana?

  • Nauti riittävästi nesteitä bakteerien huuhtomiseksi pois virtsarakosta
  • Käytä lääkkeitä kivun, kuumeen ja tulehduksen lievitykseen
  • Voit käyttää kivun lievitykseen myös lämpötyynyä alaselän tai vatsan päällä

Miten infektiota voi ehkäistä etukäteen

Tärkein ehkäisykeino on intiimialueen pitäminen puhtaana ja terveenä, jolloin se kykenee suojaamaan itseään infektioita vastaan. Huuhdo myös bakteerit pois juomalla riittävästi. Muista myös tyhjentää virtsarakko kokonaan, sillä bakteerit voivat elää ja lisääntyä jäljelle jääneessä virtsassa.

Sinulle saatetaan usein antaa erilaisia neuvoja VTI:n ehkäisyyn, mutta useimmat niistä eivät perustu tieteeseen – ainakaan vielä. Voit silti kokeilla järkeviä ideoita käytännössä nähdäksesi, toimivatko ne. Alla on joitakin hyödyllisiä ja enemmän tai vähemmän tieteellisesti todistettuja vinkkejä, joiden avulla saatat saada ehkäistyä VTI:tä. 

Muutama vinkki VTI:n välttämiseen:

  • Pyyhi vessassa käydessäsi edestä taaksepäin
  • Yritä olla pesemättä herkkää intiimialuetta liikaa äläkä käytä voimakasta saippuaa – näin vältyt aiheuttamasta alueelle epätasapainoa ja ärsytystä.
  • Käytä TENA Wash Cream -pesuvoidetta herkälle intiimialueelle ja TENA Barrier Cream -suojavoidetta suojaksi.
  • Kiinnitä huomiota ihon kuivaamiseen vaihtaessasi hygieniatuotetta, sillä bakteerit kasvavat paremmin kosteilla alueilla
  • Käytä laadukkaita, hengittäviä TENA-inkontinenssituotteita, jotka ovat turvallisia ja iholle hellävaraisia.
  • Yhdynnän jälkeen suositellaan virtsaamaan
  • Riittävällä D-vitamiinin saannilla on positiivinen vaikutus immuunijärjestelmään
  • Jos saat VTI:n helposti, käy ennemmin suihkussa kuin kylvyssä
  • Emättimessä voi käyttää paikallista estrogeenivalmistetta, joskus jopa ennen vaihdevuosia
  • Vältä kondomien käyttöä yhdessä spermisidien kanssa, sillä ne voivat lisätä infektioriskiä

Jos virtsarakon tyhjentäminen kokonaan on vaikeaa, kokeile seuraavaa:

  • Istu vessassa käydessäsi asennossa, joka rentouttaa lantionpohjan, nojaamalla hieman eteenpäin polvet taivutettuina ja jalat leväten lattialla tai jalkatuen päällä
  • Kun olet saanut virtsarakon tyhjennettyä, nouse muutama kerta seisomaan ja istuudu aina uudelleen. Näin saatat saada ensimmäisellä kerralla jäljelle jääneen virtsan tyhjennettyä rakosta, ja infektioriski vähenee.