Raskaus: pissahätä jatkuvasti – syyt ja vinkit

Jos olet vasta pari viikkoa sitten saanut tietää olevasi raskaana ja joudut jo käymään vessassa useammin, ei huolta: tihentynyt virtsaamistarve raskaana on normaalia. Tihentynyttä pissaamistarvetta alkaa esiintyä jo raskauden varhaisessa vaiheessa, ja se jatkuu kolmannelle raskauskolmannekselle asti. Syynä on kohdun ja kasvavan vauvan virtsarakkoon aiheuttama paine. 
 
Eikö olekin tosi ärsyttävää? Kyllä. Onko se normaalia? On. Useimmissa tapauksissa tiheä virtsaamistarve raskaana ei ole syy huoleen. 
 
Tässä artikkelissa kerrotaan: 
  • Mikä aiheuttaa tiheää virtsaamistarvetta raskauden aikana? 
  • Vinkkejä raskauden aiheuttaman pissahädän hallintaan 
  • Voiko tiheä virtsaamistarve raskaana ollessa olla merkki jostain ongelmasta? 
 
Lue lisää, niin ymmärrät, miksi joudut pissamaan useammin, miten voisit pissata vähän harvemmin ja mitä merkkejä kannattaa tarkkailla, jos epäilee virtsatieinfektiota (VTI). 

Mikä aiheuttaa tiheää virtsaamistarvetta raskauden aikana?

Raskaus vaikuttaa virtsarakkoon monin eri tavoin – ja useimmat vaikutukset ovat täysin normaaleja (vaikkakin vähän epämukavia). Tällaista voi olla odotettavissa raskauden aikana: 
 
Ensimmäinen kolmannes
Tiheä virtsaamistarve – yksi tavallisimmista raskauden varhaisista oireista – voi alkaa ensimmäisen kolmanneksen neljännen viikon tietämillä. 
 
Kaikki tämä johtuu hormoneista. Hedelmöittymisen jälkeen hedelmöittynyt munasolu ja kehittyvä istukka alkavat yhdessä tuottaa enemmän hCG-hormonia. 
 
Tämä raskaushormoni lisää veren virtausta lantion alueelle ja munuaisiin, jotka muuttuvat tehokkaammiksi raskauden aikana. Tämän varjopuolena esiintyy kuitenkin pahoinvoinnin ja tiheän virtsaamistarpeen kaltaisia oireita. 
 
Progesteronin ja relaksiinin kaltaiset hormonit pehmentävät lantionpohjan lihaksia ja ligamentteja valmistellakseen sitä synnytykseen. Myös virtsaamista hallitsevat lihakset heikkenevät, ja siksi alkuraskauden aikana on yleistä. 
 
Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen myös ummetusalttius lisääntyy, ja aiheuttaa vielä lisää lantionpohjaan ja virtsarakkoon kohdistuvaa painetta. Tällöin virtsateitä ympäröivä tuki heikkenee. Jos sinulla esiintyy virtsankarkailua raskaana ollessasi, lue artikkelimme, joka sisältää parhaita vinkkejä ja neuvoja.
 
Toinen kolmannes
Toinen kolmannes on yleensä mukavampaa aikaa. Tämä johtuu siitä, että hCG-hormonin – joka on vastuussa kaikesta pahoinvoinnista ja uupumuksesta aina siihen jatkuvaan pissahätään – taso tasaantuu. Sinun ei todennäköisesti tarvitse juosta vessassa niin usein. 
 
Kolmas kolmannes
On tavallista, että pissaamistarve lisääntyy raskauden myöhäisen vaiheen aikana, kun kasvava vauva painaa virtsarakkoa, ja vauvan pää liikkuu hitaasti kohti lantiota. Tämä lisäpaine saattaa tarkoittaa yöllisten vessakäyntien lisääntymistä.
 
Nesteen kertyminen sääriin, jalkateriin ja nilkkoihinkin on normaalia – etenkin kolmannella kolmanneksella. Päivän mittaan kehon alempiin osiin kertyy ylimääräistä nestettä, erityisesti kuumalla säällä tai jos olet seissyt pitkiä aikoja. 
 
Kun sitten menet sänkyyn illalla, ja jalat pääsevät kohoasentoon, niihin päivällä kertynyt neste palaa takaisin verenkiertoon ja kulkee munuaisten läpi, joissa se suodattuu virtsaksi – ja taas joudut pissaamaan enemmän.

Vinkkejä raskaudenaikaisen tiheän virtsaamisen hallintaan

Tässä muutamia vinkkejä siihen, mitä voit tehdä tiheän virtsaamisen ja turvotuksen – ja siten useiden yöaikaisten WC-käyntien tarpeen – helpottamiseksi.
 
Tyhjennä rakko kokonaan virtsatessa
Nojaa virtsatessasi eteenpäin ja käytä jaloille kunnollista tukea. Tämän kaltainen hyvä asento saattaa helpottaa rakon tyhjentämistä kokonaan. 

Vältä kofeiinia
Kahvin ja mustan teen kaltaiset kofeiinipitoiset juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa ja aiheuttaa näin virtsaamistarpeen lisääntymistä.

Älä juo liikaa ennen nukkumaanmenoa…
Jos sinun pitää nousta usein virtsaamaan yön aikana, rajoita juomista juuri ennen nukkumaanmenoa.

…mutta muista silti nauttia riittävästi nesteitä
Älä juo kokonaisuudessaan vähemmän, ajatellen, että näin pystyt välttämään WC-käynnit. Kehosi tarvitsee tasaisen jatkuvasti nesteitä raskauden aikana.

Nosta jalat ylös ennen nukkumaanmenoa
Yritä löytää aikaa jalkojen koholle nostamiseen ennen nukkumaanmenoa. Tämä saattaa stimuloida turvonneisiin nilkkoihin ja jalkateriin kertynyttä nestettä ja saada sen liikkeelle verenkiertoon, jolloin voit virtsata jo ennen nukkumaanmenoa.

Estä jalkaterien ja nilkkojen turvotus päivän aikana
Vältä mahdollisimman paljon pitkäaikaista seisomista. Kokeile tukisukkien käyttämistä, jalkojen kohottamista ylös, aina kun se on mahdollista, ja säännöllistä kävelyä tai jalkaharjoitteita.

Käytä inkontinenssituotteita
Jos virtsankarkailusta kehittyy sinulle ongelma raskautesi aikana, TENA-inkontinenssituotteita käyttämällä olo pysyy kuivana ja varmana koko päivän ja yön. 

Johtopäätös

Tiheä virtsaaminen raskauden aikana on yleistä ja joskus ärsyttävää, mutta siitä ei tavallisesti kannata huolestua. Virtsaamistarve voi vaihdella kolmanneksien mukaan, mutta vauvan synnyttyä tarve vähitellen laantuu. Nyt sinun ei tarvitse huolehtia kuin vauvan pissaamisesta.

Vinkkejä raskauden aiheuttaman pissahädän hallintaan

Pystyt tekemään paljonkin helpottaaksesi tätä lähes loputtoman tuntuista raskaudenaikaista pissaamistarvetta:
 
Tyhjennä virtsarakko kokonaan
Kun käyt pissalla, nojaudu eteenpäin WC-istuimella ja varmista, että jalkojen alla on hyvä tuki. Tässä asennossa virtsarakko tyhjenee kaikkein helpoiten kokonaan. Tyhjennä virtsarakko rauhassa kunnolla, sillä pienikin määrä jäännösvirtsaa rakossa lisää virtsatieinfektion riskiä.
 
Vältä kofeiinia
Kahvin ja mustan teen kaltaiset kofeiinipitoiset juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa ja aiheuttaa näin virtsaamistarpeen lisääntymistä.
 
Älä juo liikaa ennen nukkumaanmenoa…
Jos sinun pitää nousta usein virtsaamaan yön aikana, rajoita juomista vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 
…mutta muista silti nauttia riittävästi nesteitä
Ei kannata yrittää välttää pissahätää juomalla vähemmän. Liian vähäinen veden juominen voi aiheuttaa nestehukkaa, joka puolestaan voi johtaa virtsan konsentroitumiseen. Konsentroituminen taas voi ärsyttää virtsarakkoa – ja joudut menemään vessaan, vaikka virtsarakko ei ole edes täysi. Juomalla riittävästi ehkäiset myös virtsatieinfektion kehittymistä.
 
Estä jalkaterien ja nilkkojen turvotus päivän aikana
Vältä mahdollisimman paljon pitkäaikaista seisomista. Kokeile kompressiosukkien käyttöä, jalkojen kohottamista ylös, aina kun se on mahdollista, ja säännöllistä kävelyä tai jalkaharjoitteita. 
 
Nosta jalat ylös ennen nukkumaanmenoa
Yritä löytää aikaa jalkojen koholle nostamiseen ennen nukkumaanmenoa. Tämä saattaa stimuloida turvonneisiin nilkkoihin ja jalkateriin kertynyttä nestettä ja saada sen liikkeelle verenkiertoon, jolloin voit virtsata jo ennen nukkumaanmenoa. 
Käytä virtsankarkailuun naisille suunniteltuja pikkuhousunsuojia tai inkontinenssisuojia
Tiheä pissaamistarve saattaa muuttua vielä tiheämmäksi raskauden edetessä, etenkin kolmannella kolmanneksella, kun vauva alkaa painaa virtsarakkoa. Jos sinulla esiintyy virtsankarkailua raskaana ollessasi, olosi on mukavampi, kun löydät itsellesi sopivan inkontinenssiin tarkoitetun pikkuhousunsuojan tai inkontinenssisuojan. 
 
Toisin kuin kuukautissuojat inkontinenssiin tarkoitetut pikkuhousunsuojat tai inkontinenssisuojat naisille ovat riittävän imukykyisiä, sillä ne on suunniteltu erityisesti toimimaan virtsankarkailun yhteydessä. Jos sinulla esiintyy vähäistä virtsankarkailua, TENA Discreet Ultra Mini -pikkuhousunsuoja antaa kolmitehoisen suojan ohivuotoja, hajuja ja kosteaa tunnetta vastaan ainutlaatuisen microPROTEX™-teknologiansa ansiosta. Se on superimukykyinen ja saman kokoinen kuin kuukautissuojat. 
 
Jos on vähän runsaampaa ja tarvitset imukykyisemmän tuotteen, TENA Discreet Ultra Pad Mini lukitsee kosteuden sisälleen ja pitää olon kuivana jopa 12 tunnin ajan. 
 
Jos olet herkkäihoinen, kokeile TENA Lights Sensitive Normal -pikkuhousunsuojaa. Se imee nopeasti, on huomaamaton ja suojaa hellävaraisesti, koska ei sisällä lainkaan hajusteita tai väriaineita. 
 
Vahvista lantionpohjaa
Lantionpohjan lihasharjoitukset voivat auttaa vastaamaan hormonien lihaksia ja ligamentteja pehmentävään vaikutukseen. Vaikutukset ulottuvat nimittäin myös virtsateitä ympäröiviin lihaksiin, ja siksi virtsaa on vaikeampi pidättää. Lue tästä artikkelista tehokkaista lihasharjoituksista.

Voiko tiheä virtsaamistarve raskaana ollessa olla merkki jostain ongelmasta?

Lisääntynyt pissaamistarve on täysin normaali ilmiö raskauden aikana, mutta se voi olla myös virtsatieinfektion (VTI) merkki. Siksi diagnoosin tekeminen voikin olla hiukan hankalaa.
 
Jos sinulla on muita oireita, kuten kipua tai kirvelyä pissatessa, jatkuvaa alavatsakipua, virtsa on pahan hajuista, sameaa tai veristä, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. 
 
Saat lisätietoa siitä, miten virtsatieinfektio voidaan havaita ja mihin sen merkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota, lukemalla artikkelimme Mitä pitäisi tehdä, jos saa virtsatieinfektion (VTI) raskauden aikana.

Johtopäätös

Tiheä virtsaamistarve raskauden aikana on yleistä, ja vaikka se onkin epämukavaa ja ärsyttävää, siitä ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Pissaamistarve vaihtelee kolmanneksen mukaan, mutta vauvan synnyttyä sen tulisi vähitellen helpottaa. Sitten sinun tarvitseekin huolehtia enää vauvan pissaamisesta…
 
TENA auttaa sinua luovimaan raskaudenaikaisissa ja synnytyksenjälkeisissä karikoissa. Saat meiltä käytännön neuvoja liittyen virtsankarkailuun raskaana ja synnytyksenjälkeiseen inkontinenssiin. Jos tunnet tarvitsevasi enemmän tukea, ota rohkeasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi lähimpään lääkäriin. Meillä on laaja valikoima tuotteita, kuten inkontinenssisuojia naisille, jotka on suunniteltu juuri sinun tueksesi. Voit tutustua koko valikoimaan täällä. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos et löydä itsellesi sopivaa tuotetta.    

Related articles