Usein kysytyt kysymykset

Löydät alta joitakin yleisimpiä virtsankarkailuun liittyviä kysymyksiä.

Oireeni ovat erilaiset kuin ne, joista olen lukenut TENA -sivustolta. Mitä minun pitäisi tehdä?
Kerromme TENA -sivustolla yleisimmistä virtsankarkailun/inkontinenssin muodoista. Siksi on ihan mahdollista, ettei juuri sinun tarkkoja oireitasi ole kuvattu. Onkin parasta, että keskustelet asiasta lääkärin kanssa, niin saat neuvoja omaan tilanteeseesi. Voit etsiä vinkkejä sivultamme, jossa käsitellään aihetta mitä lääkäriltä kannattaa kysyä.
Luulin, että virtsankarkailu on vain vanhempien ihmisten vaiva?
Virtsankarkailu on hyvin tavallista. Itse asiassa joka kolmas yli 35-vuotias nainen kokee jonkinasteista virtsankarkailua. Mahdollisia syitä virtsankarkailulle voivat olla raskaus, synnytys ja , mutta myös ruokavaliolla ja elämäntyylillä voi olla oma vaikutuksensa. Lue lisää inkontinenssin tyypeistä ja syistä tietoa inkontinenssista -osiosta.
Mitä sitten voin tehdä virtsankarkailuni suhteen?
Virtsankarkailua on monentyyppistä, ja siihen on useita syitä. Onkin hyvä ajatus keskustella lääkärin kanssa, jotta virtsankarkailusi syy selviäisi. Suosittelemme lisäksi lantionpohjan lihasten harjoituksia, jotka tunnetaan myös Kegelin harjoituksina. Useimmat naiset ovat havainneet, että ne ovat todella tehokas tapa ehkäistä ja vähentää virtsankarkailua tai jopa päästä siitä kokonaan eroon. Pääasia on jatkuvuus, ja lantionpohjaa tulisikin mahdollisuuksien mukaan harjoittaa päivittäin. Löydät vinkkejä harjoitteluun lantionpohjan vahvistaminen -sivultamme. Muista olla kärsivällinen lantionpohjaa harjoittaessasi, sillä muutoksia näkyy tavallisesti vasta noin kolmen kuukauden kuluttua. Sillä välin TENA -tuotteet voivat tarjota sinulle huomaamatonta suojaa virtsankarkailulta ja hajuilta. Kokeile itse ja tilaa ilmainen näyte.
Auttavatko Kegelin tai lantionpohjan lihasten harjoitteet todellakin vähentämään virtsankarkailua?
Jokainen meistä on erilainen, mutta jos lantionpohjaa harjoittaa päivittäin, tuloksia näkee yleensä kolmen kuukauden kuluttua. Jos minkäänlaista parannusta ei näy tai et ole varma siitä, mitä teet, keskustele asiasta lääkärin tai fysioterapeutin kanssa. Saat harjoitusvinkkejä sivultamme, jossa käsitellään lantionpohjan vahvistamista.
Väheneekö virtsankarkailu, jos juon vähemmän?
Ei. Liian vähäinen juominen tekee virtsasta väkevämpää, mikä puolestaan ärsyttää virtsarakkoa ja lisää virtsaamistarvetta. Juo normaalisti, mutta kiinnitä huomiota siihen, mitä juot. Alkoholilla on diureettinen vaikutus, ja kofeiini ärsyttää virtsarakkoa. Kumpikin voi aiheuttaa virtsaamistarvetta ja lisätä näin WC-käyntien määrää. Pysyttele siis kohtuudessa. Myös liiallisen juomisen välttäminen ennen nukkumaanmenoa voi olla avuksi. Lue lisää sivuiltamme aiheesta terveellisiä elämäntapoja inkontinenssista kärsiville.
Minua huolestuttaa matkustaminen – entä jos en löydäkään vessaa?
Virtsankarkailu ei saisi estää sinua tekemästä sitä, mitä haluat tehdä. Paras neuvo on, että suunnittelet etukäteen. Aloita etsimällä TENA-suoja, jonka avulla tunnet olosi varmaksi, kuivaksi ja raikkaaksi, menetpä minne tahansa. Pidä aina suojia mukanasi käsimatkatavaroissa tai käsilaukussa. Lantionpohjan harjoittaminen on myös mainio tapa vähentää virtsankarkailua. Lue lisää ja tapahtumat -sivulta.
Karkaileeko virtsaa yhdynnän aikana?
Tässä pari vinkkiä, joiden avulla voit säilyttää mielenrauhasi yhdynnän aikana: vältä hiilihapotettujen juomien, alkoholin ja kahvin kaltaisten juomien nauttimista ja tyhjennä virtsarakko ennen yhdyntää. Myös lantionpohjan harjoitteet ovat mainio tapa vahvistaa virtsarakkoa ja vähentää virtsankarkailua. Lisäksi nämä harjoitteet lisäävät seksuaalista nautintoa, joten ryhdypä harjoittelemaan. Lue lisää aiheesta sivultamme miten virtsankarkailu ja läheisyys sovitetaan yhteen.
Palataanpa hetkeksi alkuun. Miten virtsarakko oikein toimiikaan?
Syödessäsi tai juodessasi keho imee itseensä nestettä. Sitten munuaiset suodattavat kuona-aineet ja valmistavat virtsaa, joka kulkeutuu virtsarakkoon jatkuvana virtana. Kun virtsarakko on täynnä, se lähettää aivoille signaalin ilmoittaen näin vessassa käynnin tarpeesta. Kun vessassa päätät tyhjentää virtsarakon, aivot lähettävät virtsarakolle signaalin, jolloin rakko supistuu ja rentoutuvat. Tällöin virtsa pääsee virtaamaan. Jokainen meistä on erilainen, mutta keskimäärin useimpien on pissattava 4–7 kertaa päiväsaikaan ja joskus kerran yöllä. Saat lisätietoa lukemalla inkontinenssiosiomme.
Mitä TENA-tuotetta minun pitäisi käyttää?
Meillä on runsaasti mainioita tuotteita, joiden kaikkien tarkoitus on pitää sinun olosi varmana ja kuivana koko päivän. Varmaa ja huomaamatonta suojaa tarjoavia tuotteita riittää odottamattomia pisaroita varten suunnitelluista pikkuhousunsuojista aina suojaaviin alushousuihin asti. Etsi tuoteosiosta tuote, joka sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.
Miksi TENA? Enkö voi vain käyttää kuukautissuojiani?
Ne saattavat näyttää samanlaisilta, mutta TENA-tuotteet on suunniteltu erityisesti imemään nopeasti virtsaa, joka on kuukautisvuotoa ohuempaa ja jonka määrät ovat suuremmat. Ne on myös suunniteltu suojaamaan hajuilta, joita muodostuu virtsan sisältämien bakteerien hajotessa. Kokeile itse ja tilaa ilmainen TENA-näyte.
Onko tuotteittenne käyttö turvallista?
Kyllä. TENA -tuotteet suojaavat virtsankarkailulta ja hajuilta ja lisäksi imevät nesteen nopeasti sisäänsä. Näin iho pysyy kuivana, hyvänä ja terveenä. Tiimissämme työskentelee asialleen omistautuneita asiantuntijoita, joilla on vuosien kokemus ihon terveydestä ja toksikologiasta. He valitsevat, arvioivat ja hyväksyvät huolella kaikki raakamateriaalimme. Hyödynnämme myös yliopistojen ja erilaisten organisaatioiden asiantuntemusta ja teemme tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajiemme kanssa varmistaaksemme kaikkien materiaalien ja tuotteiden korkeimmat mahdolliset laatustandardit. Jos sinulla on lisäkysymyksiä, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.
Miten TENA-suojat hävitetään?
Hävitä TENA-suojat tavallisen sekajätteen mukana tai, mahdollisuuksien mukaan, saniteettiroska-astiaan. Ajattele ympäristöä, äläkä myöskään heitä niitä WC-pönttöön. Useimmat TENA-suojat voi hävittää käärimällä ne uuden suojan muovikääreeseen.