Jos olet raskaana tai suunnittelet lapsen hankkimista, joudut varmasti pian kokemaan, mitä suorien vatsalihasten erkaantuminen ja navan pullahtaminen ulospäin ovat. Tutuksi tulee myös se uskomaton tunne, kun vauva potkaisee sinua virtsarakkoon, ja joudut kiirehtimään pikavauhtia vessaan. Raskauden ”mukavia” seurauksia on myös se tunne, jonka koet, kun sisäelimesi alkavat siirtyä tehdäkseen tilaa kasvavalle pienokaisellesi.
Monille tulee lisäksi uutena tietona, että on muitakin seikkoja, jotka vaikuttavat äidin virtsarakkoon raskauden aikana. Odotusaikana kehossa tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka heikentävät lihaksia ja vaikuttavat välilihan kuntoon. Siksi monien naisten on käytävä vessassa useammin jo raskauden alkuvaiheessakin, vaikka vauva onkin silloin vielä liian pieni potkiakseen virtsarakkoa.
Kohdun kasvaminen tuottaa lisäpainetta virtsarakkoon, ja tämä puolestaan aiheuttaa tiheää virtsaamistarvetta. Lisäksi raskauden aikana veren virtaus lisääntyy ja munuaiset toimivat tehokkaammin. Niinpä virtsaa muodostuu enemmän, ja vessassakin on käytävä useammin.
Hormonitasot palaavat normaaleiksi synnytyksen jälkeen. Vauvan takia virtsarakkoa ympäröiviin lihaksiin on kuitenkin kohdistunut lisäpainetta. Jos haluat lantionpohjan lihasten palautuvan entiselleen mahdollisimman sujuvasti, sinun kannattaa ehdottomasti harjoittaa niitä jo raskauden aikana. Toinen hyvinvointisi kannalta ihmeitä aikaansaava seikka on se, että puhut virtsankarkailusta ystäviesi kanssa. Vanha sanonta ”jaettu huoli on helpompi kantaa” pätee tässä erittäin hyvin. On hyvin todennäköistä, että useammalla ystävälläsi on samankaltaisia kokemuksia.