Odottamattomien pisaroiden aiheuttajat

Yskiminen, painavien esineiden nostaminen, nauraminen ja aivastaminen ovat oooops-tilanteiden yleisiä syitä. Vähäisen virtsankarkailun aiheuttajia on useita. Mutta miksi virtsarakko ylipäätään heikkenee? Vaivasta kärsivät kaiken ikäiset naiset, mutta yleisintä se on raskauden aikana ja jälkeen sekä vaihdevuosien aikana.

Raskaus

Jos olet raskaana tai suunnittelet lapsen hankkimista, joudut varmasti pian kokemaan, mitä suorien vatsalihasten erkaantuminen ja navan pullahtaminen ulospäin ovat. Tutuksi tulee myös se uskomaton tunne, kun vauva potkaisee sinua virtsarakkoon, ja joudut kiirehtimään pikavauhtia vessaan. Raskauden ”mukavia” seurauksia on myös se tunne, jonka koet, kun sisäelimesi alkavat siirtyä tehdäkseen tilaa kasvavalle pienokaisellesi. 
 
Monille tulee lisäksi uutena tietona, että on muitakin seikkoja, jotka vaikuttavat äidin virtsarakkoon raskauden aikana. Odotusaikana kehossa tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka heikentävät lihaksia ja vaikuttavat välilihan kuntoon. Siksi monien naisten on käytävä vessassa useammin jo raskauden alkuvaiheessakin, vaikka vauva onkin silloin vielä liian pieni potkiakseen virtsarakkoa. 
 
Kohdun kasvaminen tuottaa lisäpainetta virtsarakkoon, ja tämä puolestaan aiheuttaa tiheää virtsaamistarvetta. Lisäksi raskauden aikana veren virtaus lisääntyy ja munuaiset toimivat tehokkaammin. Niinpä virtsaa muodostuu enemmän, ja vessassakin on käytävä useammin.
 
Hormonitasot palaavat normaaleiksi synnytyksen jälkeen. Vauvan takia virtsarakkoa ympäröiviin lihaksiin on kuitenkin kohdistunut lisäpainetta. Jos haluat lantionpohjan lihasten palautuvan entiselleen mahdollisimman sujuvasti, sinun kannattaa ehdottomasti harjoittaa niitä jo raskauden aikana. Toinen hyvinvointisi kannalta ihmeitä aikaansaava seikka on se, että puhut virtsankarkailusta ystäviesi kanssa. Vanha sanonta ”jaettu huoli on helpompi kantaa” pätee tässä erittäin hyvin. On hyvin todennäköistä, että useammalla ystävälläsi on samankaltaisia kokemuksia. 

Synnytyksen jälkeen

On olemassa kirjoittamaton malli sille, millainen synnytyksen tulisi olla, jotta sitä pidettäisiin luonnollisena. Sen tulisi mieluiten sujua luonnonmukaisesti ja ilman kipulääkkeitä. Mutta tiedätkö mitä? Jokainen synnytys ja siihen liittyvät olosuhteet ovat erilaisia – ja merkitystä on ainoastaan lopputuloksella. Sillä, miten vauva lopulta syntyy, ei ole minkäänlaista merkitystä. On kuitenkin korkea aika alkaa rikkoa niitä tabuja, jotka liittyvät siihen, mitä naisen kehossa oikeasti tapahtuu synnytyksen jälkeen. Repeämät ja virtsankarkailu synnytyksen jälkeen ovat aivan normaaleja ja yleisiä vaivoja, ja mielestämme niistä on aika alkaa puhua ääneen. 
 
Olipa synnytys sitten alatiesynnytys tai keisarinleikkaus, lantionpohja ei palaudu aivan hetkessä. Keholla on myös poistettavanaan melkoinen määrä raskauden aikana kertynyttä ylimääräistä nestettä. Tästä seuraa, että vessassa on synnytyksen jälkeisenä aikana käytävä paljon tavallista useammin. Ja kun synnytyksen jälkeen virtsarakko voi usein olla vielä heikko, vähäistä virtsankarkailua esiintyy aivan varmasti. Aivan kuin tuossa pienessä, hauraassa vastasyntyneessä ei olisi aivan riittävästi ajateltavaa! 
 
Ylimääräiselle nesteelle et pysty tekemään paljoakaan, mutta tekemällä lantionpohjan harjoituksia muutaman minuutin päivässä voit nopeuttaa lantionpohjan lihasten palautumista. Jos vauvasi ei ole vielä syntynyt, kysy neuvolassa, mitä harjoituksia voisit alkaa tehdä jo raskaana ollessasi. Tai katso ohjeita jumppaosiostamme täältä.

Vaihdevuodet

Vanhenemisessa on useita hyviä puolia. Elämänkokemuksen karttumisen myötä itsevarmuus lisääntyy ja on helpompi ymmärtää, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Sinulla saattaa viimeinkin olla aikaa tehdä niitä asioita, joista haaveilit silloin, kun lapsesi olivat pieniä tai kun elit työuran aloittamisen aikaista stressaavaa elämänvaihetta. Sinusta saattaa tuntua siltä, että on lopultakin sinun vuorosi tehdä mitä haluat. 
 
Vihoviimeinen asia, josta tämän uuden elämänvaiheen alkaessa haluat huolehtia, ovat odottamattomat pisarat. Monille naisille vaihdevuodet kuitenkin tuovat tullessaan vähäistä virtsankarkailua. Tämä johtuu siitä, että sukuelinten ja alempien virtsateiden estrogeenimäärät vähenevät, mikä voi aiheuttaa emättimen ja virtsateiden kudosten kuivumista, ohenemista ja kimmoisuuden vähenemistä. Lantionpohjan lihakset rappeutuvat, kun estrogeeni ei enää stimuloi niitä. 
 
Onneksi on olemassa tuotteita, jotka suojaavat täysin virtsankarkailulta – eikä vähäisen virtsankarkailun tarvitse olla mikään iso juttu. FeelFreshTM lights by TENA -pikkuhousunsuojien teknologia lukitsevat kosteuden ja hajut niin nopeasti, että voit unohtaa odottamattomat pisarat. Jatkat vain tekemisiäsi tavalliseen tapaan – ilman, että sinun tarvitsisi huolehtia oooops-tilanteista. 

Muut naiset kertovat

Se tapahtui, kun olin synnyttänyt toisen lapseni. Ensin yllätyin, mutta nyt tiedän sen olevan normaalia.

Zhang Li

36

Raskauden aikaiset odottamattomat pisarat

Miksi niitä tulee ja mitä niille voi tehdä

lights-by-TENA-Pregnant-Woman-Sitting-on-carpet.jpg